8M: Homenatge en Benitatxell a set dones que van desafiar les normes i van buscar noves oportunitats

  • Pepica Llobell, Carmen Buigues, Maria Llobell, Gema Fontes, Mónica Garcia, Maria Comes i Marina Gilabert (1933-1943) conten les seues històries de vida en un documental i una exposició fotogràfica

 

El dissabte 8 de març, Dia Internacional de la Dona, es van viure moments molt emotius al Poble Nou de Benitatxell amb la presentació del documental ‘Memòria viva. Homenatge a les dones treballadores del passat’ i l’exposició de la fotògrafa Jessica Hooghiemstra ‘Las mujeres de Benitatxell’. Dos treballs gràfics que retraten amb molta sensibilitat la història de vida de set dones nascudes entre 1933 i 1943 que van ser pioneres en una època en la qual els rols estaven clarament definits i la llar i les cures semblaven ser el seu únic destí.

Desenes de persones es van reunir en el Centre Social per a retre homenatge a la seua força, la seua valentia i el seu sacrifici. Pepica Llobell, Carmen Buigues, Maria Llobell, Gema Fontes, Mónica Garcia, Maria Comes i Marina Gilabert van desafiar les normes i van buscar noves oportunitats. Algunes d’elles, sense ser conscients d’això.

Amb un esforç immens, van saber conciliar la seua vida professional amb la familiar. Unes van deixar la seua llar i van emigrar a França per a treballar en la verema o en el servei domèstic, ja siga per a sostindre l’economia familiar en temps difícils o per a perseguir el somni d’eixir del seu poble. Unes altres van trobar el seu lloc en petites empreses familiars o van obrir els seus propis negocis. I algunes van anar més enllà i, a més d’exercir la seua professió, es van convertir en pioneres de l’activisme polític, defenent el feminisme en totes les seues expressions. Totes elles van deixar una petjada inesborrable.

La regidora d’Igualtat, Isa Garrido, que va ser l’encarregada de dirigir l’acte i de coordinar el projecte, els va dedicar unes paraules de carinyo. “Vull expressar el meu més sincer agraïment a les dones protagonistes que hui ens acompanyen i, com no, a aquelles que no han pogut estar. La vostra presència ací és un testimoni de valentia, sacrifici i perseverança. Gràcies per obrir-me les portes de les vostres cases, per permetre’ns entrar amb càmeres i equips, i per compartir els vostres records més íntims, fins i tot en moments en els quals l’emoció ens va portar fins a les llàgrimes”.

També va agrair la col·laboració de les famílies i dels artífexs dels projectes. “Vull agrair a les seues famílies, per la seua paciència, per facilitar la logística i per brindar-nos el seu suport. I, com no, a les persones que han treballat darrere de les càmeres: la fotògrafa Jessica Hooghiemstra i Núria i Raúl d’ El Mirall de la Marina, fent possible que estes històries queden per sempre en la nostra memòria col·lectiva”. A més, Garrido va anunciar que la intenció és donar-li continuïtat al projecte amb més audiovisuals. “Anirem baixant en la franja d’edat fins a arribar a l’actualitat”.

Per part seua, l’alcalde, Miguel Ángel García, va destacar la labor essencial que han tingut les dones per a sostindre la societat. “Hui homenatgem el paper no sols d’estes set dones, sinó el de moltes altres que han sigut base, sustent i pilar de la nostra societat. Sense el treball silenciós i humil d’elles, primer des de casa amb les cures, i després sumant-li també el treball fora de la llar, les generacions d’ara no hauríem arribat on estem”.

En l’acte també van participar les tres associacions col·laboradores, Associació de Dones, Clásicas y Modernas i la European Union of Women Marina Alta, amb la lectura d’un manifest reivindicatiu per la igualtat i els drets de les dones.

El Poble Nou de Benitatxell va tancar el diumenge una programació d’actes molt completa pensada per a tots els públics. Ha comptat amb la projecció de curts i col·loqui amb Marina Gilabert (Clásicas y Modernas); berenar, jocs i assemblea de l’Associació de Dones; el partit amistós de futbol femení entre El Poble Nou de Benitatxell i Benissa amb la visita de la futbolista del València CF Gemma Pastor; la vesprada de ball amb Pam Small i la presentació del llibre de Pilar Brotons ‘No son heroínas’, organitzada per EUWMA; el contacontes ‘Rosa Caramel’; el dinar de germanor i ball de l’Associació de Dones i el concert ‘En clau de jazz’ de veus femenines de l’Atelier Vocal del Cor de La Rectoria.

A més, esta setmana es reprogramaran les dos activitats que van ser ajornades per l’alerta meteorològica: el dimarts 11 de març es celebrarà la caminada, berenar i explicació arqueològica en el llavador de l’Abiar amb l’Associació de Dones, i el dimecres 12, el cinefòrum de la pel·lícula ‘L’àvia i el foraster’ amb el seu director, Sergi Miralles, i Arminda García.