COMUNICAT SOBRE L’ESTAT DE L’AIGUA POTABLE DAVANT LA FALTA DE PLUGES

Davant la falta de pluges dels últims temps, al Poble Nou de Benitatxell ens trobem en una situació molt seriosa. La legislació tècnica sanitària que regula la qualitat de l’aigua potable (RD 3/2023) limita la presència de sals en 200 mg/litre per al sodi i de 250 mg/litre per als clorurs i, actualment, i després de dos anys amb dèficit de precipitacions, estem molt per damunt d’eixos valors.

Els aqüífers d’on capten l’aigua els nostres pous estan patint la intrusió d’aigua de la mar, ja que no arriben a recarregar-se suficientment d’aigua dolça, el que provoca que l’aigua de les nostres aixetes tinga més presència de sals. Cal destacar, arribats a este punt, que el principal pou del qual ens proveïm, el pou de Senija, presenta actualment un contingut de sals deu vegades major del seu valor habitual, i cinc vegades major que el seu valor històric de contingut de sals.

Per si això fora poc, la situació es veu agreujada en època estival davant l’augment de la població i la demanda d’aigua. Les nostres plantes dessaladores no tenen capacitat per a eliminar l’excés de sals que actualment tenim als pous i, tot i que el Consorci d’Aigües Teulada Benitatxell ha aprovat executar obres per un import superior als tres milions d’euros per a resoldre estos problemes, els treballs no estaran finalitzats fins al proper any 2025, donada la seua complexitat tècnica.

Respecte a l’aigua que tenim disponible a les nostres aixetes, cal informar que no presenta cap problema per a ser utilitzada diàriament en la higiene personal i dels nostres habitatges. Pel que fa als usos d’aigua per al consum humà (beure, cuinar, etc.), l’Ajuntament es troba a l’espera dels resultats analítics que està duent a terme Hidraqua, l’empresa concessionària del servei d’aigua potable, per a, d’esta manera, poder informar a la ciutadania si s’han de decretar limitacions per al seu ús. Limitacions que, d’existir, sols seran derivades de la presència de sals, no existint cap element patogen ni tòxic per als usos permesos.

Abrir chat
1
Hola
¿En qué podemos ayudarte?